Bulgaarse archeologen vinden eeuwenoude wijnkelder
In de Bulgaarse kustplaats Nesebar is een team van archeologen gestuit op een perfect bewaarde wijnkelder met amforen uit de 5e eeuw voor Christus. Het team van archeologen, onder leiding van professor Aneliya Bozhkova, die verbonden is aan het National Archaeological Institute en het Museum van Bulgarian Academy of Science, en Petya Kiyashkina van het Ancient Nesebar Museum, stuitten op de wijnkelder tijdens de laatste dagen van de archeologische opgravingen in de Bulgaarse kustplaats Nesebar.
Perfect bewaarde wijnkelder
De eeuwenoude wijnkelder met amforen werd diep onder de grond gevonden. Doordat de wijnkelder diep was ingegraven, is de wijnkelder zo goed beschermd en bewaard gebleven. De wijnkelder is 2.60 x 2.50 meter groot en behoorde tot een huis, dat werd vernietigd in de 5e eeuw voor Christus. Het team van archeologen vond in de wijnkelder meer dan 30 onaangeroerde amforen – keramische vaten voor transport en bewaring van wijn en olijfolie. Deze amforen zijn 0,70-0,80 centimeter hoog.
Nesebar
Nesebar is een kustplaats in Bulgarije en gelegen in de oblast (is een bestuurlijke regio/provincie in landen als Oekraïne, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Bulgarije, en Slowakije) Boergas. Boergas is gelegen in het zuidoosten van Bulgarije aan de Zwarte Zee.
Nesebar is één van de oudste steden van Europa en werd zo’n 3200 jaar geleden gesticht. In de oudheid stond de stad bekend als Mesembria, in de Middeleeuwen was het bekend als Mesemvria en werd het pas later omgedoopt tot Nesebar.
Talrijke archeologische vondsten leveren het bewijs van de eeuwenoude geschiedenis van het Oude Nesebar. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de oude vestingmuren, waar deze belangrijke handelsstad altijd door omringd is geweest en die nu nog steeds te zien zijn. Door de eeuwen heen is Nesebar een twistpunt geweest tussen vele rijken. Zo is Nesebar in handen geweest van de Thraciërs, de Romeinen, de Byzantijnen, de Ottomanen en de Bulgaarse staat. Sinds 1983 staat de stad op de lijst van Werelderfgoederen.