VINICA Mavrud – De beste Bulgaarse wijn voor 2016

 

Onze VINICA Mavrud BIO of anders gezegd “De Bulgaarse Amarone” heeft de 1e plaats behaald in de jaarlijkse ranking van de TOP 50 Bulgaarse wijnen. De Vinica was ook eerder bekroond tot de Beste Bulgaarse wijn van een inheems druivenras. Mavrud is hier de druif – inheems druivenras van Bulgarije met grote potentie.

Hieronder een paar worden van DIVINO – de organisatoren van de ranking. 

“Al zes jaar sinds het ontstaan van deze ranking, houden we deze Mavrud in de gaten. We kunnen gerust zeggen dat sinds de oogst 2008 (de eerste die we hebben geproefd) tot nu toe heeft deze wijn elk jaar iets indrukwekkends: een kenmerkend aromatisch profiel en specifieke karakter! Dit is een wijn met eigen identiteit, een wijn dat je gaat onthouden  en tegelijkertijd suggererend duidelijk dat hij geen gewone, geen eenvoudige wijn is. Anders gezegd, dit is een wijn die werkelijk een bepaald Bulgaars terroir laat zien. Het is duidelijk dat eigenaar Dimitar Kostadinov en zijn team de juiste aanpak hebben gekozen voor de locatie en het druivenras, wat excellente resultaten geeft. En dit is toch niet de eerste Vinica in de top tien van de beste Bulgaarse wijnen  – in 2015 won de Vinica 2011 de 6e plaats. Ook de bekende Britse wijn criticus Jancis Robinson heeft de wijn een paar jaar geleden zeer positief beoordeeld …”

DIVINO is de Bulgaarse analoog van de Nederlandse Perswijn. De organisatie is al twaalf jaar de uitgever van de meest toonaangevende tijdschrift in de wijnbranche van Bulgarije. DIVINO richt zich zowel op de wijnliefhebber als op de wijnprofessional en onderscheidt zich door haar professionaliteit en objectiviteit.

VINICA Mavrud BIO – Andere onderscheidingen:

GOUDEN MEDAILLE – Concours Mondial de Bruxelles 2016;
ZILVEREN MEDAILLE  – The Balkans International Wine Competition 2014;
In de TOP 5 nominaties voor Wijn van het Jaar – 28e Proefschrift Wijnconcours, Amsterdam 2016;
6e plaats van de TOP 50 Bulgaarse wijnen voor 2015.

Recensie The Wine and Food Association (thewinesite.nl): 8+
“Mavrud, biologisch, druiven drogen 2 maanden in de buitenlucht, 12 maanden rijping in nieuw Bulgaars eikenhout; heel veel kleur, donkere fruittonen, mooie zuren, goed sap, opwekkend, fraîcheur, goed versmolten, kruidige onderlaag, hout is goed opgenomen, veel lengte”

Recensie Jancis Robinson:
“Mijn felicitaties aan het wijnhuis Zagreus, die de Vinica Mavrud uit het Thracisch Laagland op de markt heeft gebracht. Een zeer ongewone, ambitieuze en succesvolle rode wijn, die gemaakt is van het karakteristieke Bulgaarse druivenras mavrud. Deze vernieuwende wijn is gemaakt door een deel van de druiven na de oogst twee tot drie maanden lang op een rek te laten drogen, wat niet vaak voorkomt in Bulgarije. Dit is gebruikelijke methode die wordt toegepast bij de productie van Amarone in Noordoost-Italië”

Combineren met krachtige gerechten…

“Deze wijn smaakt inderdaad alsof hij bepaalde versterkende eigenschappen heeft. Het is in alle opzichten een stevige wijn en moet met krachtige spijzen gecombineerd worden. Ik kan me voorstellen dat hij goed gecombineerd kan worden met hoendervlees, lang gerijpt hertenvlees of een ander krachtig gerecht. Het is een fascinerende wijn met een iets teerachtige ondertoon. Hij heeft niet de smaak van de bittere kers zoals een Valpolicella Ripasso, maar hij heeft wel het pruimachtige en fluwelen karakter van – raad eens? – mavrud. Het fruit is vers, puur en smakelijk en iemand hier weet duidelijk hoe je wijn moet maken.”