Bulgaarse wijn regio’s
Modern Bulgarije vindt geleidelijk zijn identiteit als een moderne wijnproducerende natie door nieuwe druivenvariaties en stijlen te ontdekken. De inspanningen zijn erop gericht om een bepaalde „Bulgaarse“ wijnstijl door te zetten met de betrouwbare en goed verkopende namen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc en Muscat, terwijl het tegelijkertijd steeds meer gekozen wordt voor de typisch imheemse druivenrassen zoals de blauwe Mavrud, Rubin, Melnik, Gamza, Pamid, Ruen en de witte Misket, Dimyat, Kerazuda.
Bulgarije is geografisch verdeeld in vijf wijnproducerende gebieden. Elk gebiedt valt door zijn unieke eigenschappen op.
Noordelijk gebied – de Donauvlakte regio (Danubian Plain)
Dit gebied heeft rond 30% van de wijngaarden in het land en omvat drie subregio’s (oostelijk, centraal, westelijk)
Oostelijk gebied – Zwarte Zee-regio (Black Sea Region)
Dit gebied heeft rond 30% van de wijngaarden en omvat drie subregio’s (noordelijke zeekust, binnenland, zuidelijke zeekust)
Sub-Balkan gebied – De Rozenvallei regio (Rose Valley)
Het ligt aan de zuidelijke voet van de Balkan en heeft twee subregio’s: westelijk en oostelijk. Het omvat de Sungurlarevallei waar vooral „Rode Misket“ geteeld wordt, bestemd voor de productie van droge en halfdroge wijnen. De westelijke subregio spreidt zich over de Rozenvallei.
Zuidelijk gebied – Thracische laagvlakte (Thracian Lowlands)
De belangrijkste wijnregio van Bulgarije. Deze regio omvat rond 35% van de wijngaardmassieven en karakteriseert zich met een continentaal klimaat en een goede verdeling van de neerslagen tijdens de vegetatieperiode.
Zuidwestelijk gebied – Strimon Rivier Vallei (Struma River Valley)
Deze Bulgaarse wijnregio omvat de zuidwestelijke gedeelten van het land. Het is niet groot maar het bezit een aantal specifieke klimaateigenschappen die zeer vergelijkbaar zijn met de Mediterrane gebieden. Langs de vallei van de rivier Struma wordt het unieke Bulgaarse breedbladige druivenras van Melnik (Shiroka Melnishka Loza – Broad Leaved Melnik Vine; en Ranna Melnishka Loza – Early Melnik Vine) geteeld, dat gebruikt wordt voor de productie van droge en halfdroge wijnen. De variaties Cabernet Sauvignon, Merlot en Pamid worden ook in die streek gekweekt. De plaatselijk wijnen onderscheiden zich door een volle smaak met kruidige zuidelijke tonen.