Bulgaarse wijn regio’s

 

 

 

Modern Bulgarije vindt geleidelijk zijn identiteit als een moderne wijnproducerende natie door nieuwe druivenvariaties en stijlen te ontdekken. De inspanningen zijn erop gericht om een bepaalde „Bulgaarse“ wijnstijl door te zetten met de betrouwbare en goed verkopende  namen zoals Cabernet  Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc en Muscat, terwijl het tegelijkertijd steeds meer gekozen wordt  voor de typisch imheemse druivenrassen zoals de blauwe Mavrud, Rubin, Melnik, Gamza, Pamid, Ruen en de witte Misket, Dimyat, Kerazuda.

Bulgarije is geografisch verdeeld in vijf wijnproducerende gebieden. Elk gebiedt valt door zijn unieke eigenschappen op.

 

Noordelijke Bulgaarse wijnregio

 

Noordelijk gebied – de Donauvlakte regio (Danubian Plain)

Dit gebied heeft rond 30% van de wijngaarden in het land en omvat drie subregio’s (oostelijk, centraal, westelijk)

 

 

Bulgaarse oostelijke wijnregio

 

Oostelijk gebied – Zwarte Zee-regio (Black Sea Region)

Dit gebied heeft rond 30% van de wijngaarden en omvat drie subregio’s (noordelijke zeekust, binnenland, zuidelijke zeekust)

 

 

Onderbalkans gebied

 

Sub-Balkan gebied – De Rozenvallei regio (Rose Valley)

Het ligt aan de zuidelijke voet van de Balkan en heeft  twee subregio’s: westelijk en oostelijk. Het omvat de  Sungurlarevallei  waar vooral „Rode Misket“ geteeld wordt, bestemd voor  de productie van droge en halfdroge wijnen. De westelijke subregio spreidt zich over  de Rozenvallei.

 

 

Zuidelijke Bulgaarse wijnregio

 

Zuidelijk gebied – Thracische laagvlakte (Thracian Lowlands)

De belangrijkste wijnregio van Bulgarije. Deze regio omvat rond 35% van de wijngaardmassieven en karakteriseert zich met een continentaal  klimaat en een goede verdeling van de neerslagen  tijdens de vegetatieperiode.

 

 

Zuidwestelijke Bulgaarse wijnregio

 

Zuidwestelijk gebied – Strimon Rivier Vallei (Struma River Valley)

Deze Bulgaarse wijnregio  omvat de zuidwestelijke gedeelten van het land. Het is niet groot  maar het bezit een aantal specifieke klimaateigenschappen die zeer vergelijkbaar zijn met de Mediterrane gebieden. Langs de vallei van de rivier Struma wordt het unieke Bulgaarse breedbladige druivenras van Melnik (Shiroka Melnishka Loza – Broad Leaved Melnik Vine; en Ranna Melnishka Loza – Early Melnik Vine) geteeld, dat gebruikt wordt voor de productie van droge en halfdroge wijnen. De variaties Cabernet Sauvignon, Merlot en  Pamid  worden ook in die streek gekweekt. De plaatselijk wijnen onderscheiden zich door een volle smaak met kruidige zuidelijke tonen.