Wijntraditie

Bulgaarse wijntraditieDe Bulgaarse wijn heeft onbetwistbare smaakkwaliteiten. Hij is wereldwijd beroemd en heeft vele internationale prijzen gewonnen. De uitstekende smaak van de Bulgaarse wijnen komt tot stand dankzij de specifieke combinatie tussen de bodems en het mediterrane klimaat, en de natuurlijke bescherming van de wijngaarden door de bergen. Daarnaast zorgt de plaatselijke traditie van wijnbouw en wijnbereiding voor een nog meer uitgesproken smaak.

Bulgaarse wijngeschiedenisDe Thraciërs, die 3000 jaar geleden al in deze streek woonden, legden de basis voor de hedendaagse wijncultuur in Bulgarije. Zij gebruikten de wijn niet alleen als een drank op tafel, maar ook voor hun godsdienstige rituelen. Zij geloofden door de wijn hun goden te kunnen bereiken. De oude Griekse god Dionysos en zijn Thracische analoog Zagreus werden  door de Thraciërs als goden van wijn en blijheid gerespecteerd. Een bewijs voor de oude tradities van de Thraciërs in de wijnproductie en consumptie zijn de prachtige Thracische schatten, die meestal uit wijnsets bestaan.

Zelfs Homerus schreef vaak in zijn werken over de superieure kwaliteiten van de Thracische wijnen.

Na de stichting van de Bulgaarse staat in de 7de eeuw werden de tradities van wijnbereiding geërfd en voortgezet. Vele middeleeuwse reizigers, die over het land trokken, vermeldden de eigenschappen van de verschillende wijnen die ze op hun manier proefden. In de late 19de en de vroege 20ste eeuw werden de wijnbouw en wijnbereiding professioneel benaderd en de grondslagen van de moderne Bulgaarse wijnproductie werden gelegd. Tegenwoordig kunnen hoogkwalitatieve wijnen van Bulgaarse producenten wereldwijd gevonden worden.