Moderne Bulgaarse wijnmaken
Toen God de aarde schiep, kreeg Bulgarije stukjes van alles – vlaktes, tussen de bergkammen liggende valleien, rivieren met mooie lage kusten ernaast, heuvels in de buurt van de zee, en wijngaarden van superieure kwaliteit.
Bulgarije heeft een rijke geschiedenis en is maar liefst drieduizend jaar bekend met de traditie van wijnbouw. Het zijn de Thraciërs geweest die vanaf de 9e eeuw voor Chr. wijnbouw naar Bulgarije brachten. Het blijkt uit de talrijke opgravingen die aantonen dat wijn een belangrijke rol speelde in het leven van de Thraciërs. In die tijd betaalde men zelfs met munten die druiventrossen afbeeldden. De Thraciërs legden massaal wijngaarden aan in Bulgarije, introduceerden nieuwe landbouwtechnieken en ontwikkelden zelfs speciale instrumenten voor het werken in de wijngaard en vinificatie. Thracië, de regio die later de kern van het huidige Bulgarije zou worden, was het toneel van de eerste feesten ter ere van Dionysos (de Thracische Bacchus) en ten ere van de wijn.
Tegenwoordig krijgt Bulgarije steeds meer internationale erkenning voor haar kwaliteitswijnen. Dit land dat ook wel de bijnaam “schone slaapster” draagt, heeft alle eigenschappen om een grote speler op de mondiale wijnmarkt te worden en is inmiddels alle Oost-Europese wijnlanden voorbijgestreefd met haar superieure wijnen. Wijnproductie geschiedt op een duurzame en innovatieve manier, waardoor de kwaliteit van de druiven en de wijn gewaarborgd blijft. Hierdoor wordt Bulgarije als wijn producerend land steeds meer op de kaart gezet en krijgt het land steeds meer internationale waardering en prijzen voor de wijnen die er al sinds oudsher geproduceerd worden.
Uiteraard, vraagt een goede wijn om een goede druif. Daarom heeft Bulgarije in 2005 een nationaal programma voor wijnbouw geïmplementeerd. De hoofddoelen hierin zijn: nieuwe wijngaarden op richten, kleinschalige lokale wijnmakerijen oprichten, innovatieve methoden voor wijnbouw ontwikkelen, en de concurrentie stimuleren met internationale spellers op de wijnmarkt.
Vandaag de dag heeft Bulgarije ruim 140 000 ha aan wijngaarden en staat daarmee op de 15de plaats als productieland in de wereldranglijst en is zelfs de tweede grootste exporteur ter wereld van gebottelde wijnen na Frankrijk. Alle wijngaarden worden naar internationale normen aangeplant en beheerd. Met een gemiddelde opbrengst van 30 hl/ha is er sprake van lage opbrengsten, waarmee de kwaliteit dan ook sterk ten goede komt.
Gedurende de laatste 15-20 jaar is veel geïnvesteerd in de Bulgaarse wijnindustrie die daarmee de meest concurrerende sector van de Bulgaarse voedselindustrie is geworden. Er worden steeds meer wijngaarden aangeplant, nieuwe druivensoorten ontwikkeld en uiteraard de meest moderne technieken van vinificatie toegepast. Het is geen geheim dat Bulgarije over een aantal van de meest getalenteerde vinologen ter wereld beschikt, wat blijkt uit het feit dat veel toonaangevende buitenlandse bedrijven Bulgaarse vinologen in dienst nemen. Er is in de laatste jaren tevens een grote interesse van internationale wijnexperts die graag in Bulgaarse wijnen investeren; dezelfde wijnen die veelvuldig prestigieuze prijzen op internationale wijnbeurzen winnen.
De wijngaarden liggen nu verspreid over het gehele land maar voornamelijk in riviervlaktes en kustvlaktes. goed beschermd door de bergen. De nieuw aangeplante wijngaarden vormen een groot aandeel. In de dalen van de rivieren Maritsa en Donau worden de druiven geteeld in de meest ideale omstandigheden: de druiven profiteren van zowel de vruchtbare bodem en de uitstekende klimaat omstandigheden. Daarin passen de Bulgaarse wijnboeren de traditionele klassieke technieken toe naast moderne productietechnologieën volgens de wijsheid van wijndeskundigen uit de industrie toonaangevers zoals Frankrijk.